administratie uitbesteden per rechtsvorm

Administratie uitbesteden per rechtsvorm

Bij Aavoid kun je voor een breed scala aan administratieve zaken en adviezen terecht. Met onze focus op de kleine ondernemer en het MKB, kom je vaak interessante vraagstukken tegen. Zeker op de vraag over het uitbesteden van administratie zijn er vele mogelijkheden. Afhankelijk van je rechtsvorm kan het ook veel uitmaken welke administratie je kan en wil uitbesteden. We zetten mogelijkheden voor het administratie uitbesteden per rechtsvorm even op een rij.

Ondernemingen zijn er in veel verschillende varianten. Het duidelijkste onderscheid wat er is, is de rechtsvorm. Dit heeft direct vele consequenties voor het leiden en structureren van je onderneming en geeft allerlei uitdagingen. Zo ben je bij een éénmanszaak privé aansprakelijk en kun je met een B.V. weer privé en zakelijk vermogen scheiden.

Het is als ondernemer belangrijk een partner te hebben die snapt welke administratie noodzakelijk is bij jouw onderneming. Welke vorm wordt er toegepast? Wellicht is omzetten een goed idee? Welke deel van de administratie wil ik uitbesteden?

ZZP

Een bijzondere vorm van de eenmanszaak is de ZZP’er. Een ZZP’er wil zich graag bezig houden met zijn of haar vak en liever niet met randzaken zoals bonnen verzamelen of de administratie. Toch is dat wel een belangrijk onderdeel van ondernemen. In de situatie als ZZP’er kun je soms wel of niet gebruik maken van bepaalde regelingen en wil je toch ook een duidelijk overzicht hebben van je financiële situatie. Het uitbesteden van je vooral voor de volgende aspecten.

  • BTW aangifte per maand of kwartaal
  • Aangifte inkomstenbelasting
  • Opstellen van de jaarrekening
  • Toepassen en gebruik maken van de fiscale regels

Éénmanszaak

Het grote verschil tussen de ZZP’er en de éénmanszaak is dat er wel personeel kan worden aangenomen. De naam doet vermoeden dat er maar één persoon werkende is, maar dat slaat op het aantal eigenaren. De éénmanszaak is de eenvoudigste en meest populaire rechtsvorm in Nederland. De redenen voor het uitbesteden zijn redelijk overeenkomstig met de ZZP’er. Zeker wat betreft salarisadministratie kan uitbesteden een uitstekende keus zijn.

V.O.F.

De V.O.F. lijkt op een éénmanszaak, met het kenmerk dat er niet één, maar meerdere eigenaren (firmanten) zijn. De uitdaging hiervan is dat er goed bepaald moet worden welk deel van de onderneming toebehoort aan welke firmant. Bij de V.O.F. is het belangrijk om in de gaten te houden wanneer het voordeliger wordt om een B.V. te worden. Omdat er voor beide rechtsvormen, verschillende regelingen gelden, is het belangrijk een partner te vinden die dit goed in de gaten kan houden.

Besloten vennootschap (B.V.)

De besloten vennootschap geeft veel administratieve uitdagingen. Zo bestaat de B.V. uit aandelen, ben je als ondernemer niet aansprakelijk voor je privévermogen en dien je elk jaar de jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Bij een B.V. is deze administratie uitgebreider dan bij een V.O.F of éénmanszaak. Je hebt als B.V. meer verplichtingen en regels waar je je aan moet houden. Zo stelt de Belastingdienst een mogelijke controleverplichting vast en dient je administratie gecontroleerd te worden door een gecertificeerde accountant.

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.