ZZP boekhouding

Ook als ZZP’er is het noodzakelijk om je administratie bij te houden. Boekhouden is voor veel ondernemers één van de minst favoriete werkzaamheden, maar is desondanks wel één van de belangrijkste voor een succesvol bedrijf. Het doel is uiteindelijk om altijd goed inzicht te hebben in jouw bedrijf, zodat je betere keuzes kunt maken.

Starten als ZZP´er

Starten als ZZP´er begint bij het KVK. Als de KVK inschrijving achter de rug is kun je eindelijk beginnen met geld verdienen door te doen wat je echt leuk vindt. Succesvol worden begint met een slimme boekhouding.

Mocht je nou werkelijk geen kaas gegeten hebben van boekhouden, dan adviseren wij je rond te vragen in je familie- of kennissenkring, in te lezen op internet of een cursus te volgen. Om je administratie gelijk goed te starten zijn de volgende 5 stappen altijd van belang

  • Aanvragen BTW nummer
  • Zakelijke rekening openen
  • Urensysteem opzetten en inrichten
  • Administratie opzetten
  • Facturatie inplannen

In het artikel over boekhouden voor de startende ZZP’er wordt het belang van een goed stappenplan nog beter uitgelegd.

Uitbesteden

Boekhouden staat bij veel ondernemers niet in de top 10 meest favoriete werkzaamheden, toch is het een must. Het is namelijk wettelijk verplicht je administratie op orde te hebben en deze voor een aantal jaar te bewaren. Vanwege dit belang kan het ook verstandig zijn om het uit te besteden. Zeker als je geen tijd, kennis of zin hebt om dit altijd zelf te doen.

Als je het zelf doet moet je rekening houden met de eisen van de belastingdienst, urenregistratie, achterstallig facturen etc. De voor en nadelen worden verder uitgelegd in ons artikel over het wel of niet uitbesteden van de zzp boekhouding.

Aanbod boekhoudsoftware

Er zijn veel verschillende boekhoudsoftware pakketten. Er is voor ieder wat wils. Zo zijn er uitgebreide pakketten voor grote onderneming, waar bijvoorbeeld de post personeelskosten een grote rol speelt. Maar er bestaat ook software met minder functionaliteiten, meer gericht op de eenmanszaak.De zzp’er heeft niet zon uitgebreid pakket nodig. Enkele handige boekhoudprogramma’s zijn bijvoorbeeld;

De voor en nadelen van deze programma’s worden uitgebreid uitgelegd in ons blog over welke boekhoudsoftware bij jou past.

Boekhoudtips voor de ZZP’er

Als ondernemer hebben we er allemaal mee te maken: boekhouden. De één houdt het liefst dichtbij zichzelf en de ander besteedt het graag uit. Een onoverzichtelijke boekhouding is een van de meest voorkomende oorzaken bij faillissementen van startende ondernemers. De belangrijkste tips om de grootste valkuilen te ontlopen zijn als volgt;

  • Houd werk en privé gescheiden
  • Houd de administratie maandelijks bij
  • Organiseren van de boekhouding
  • Online archiveren
  • Keuze tussen uitbesteden of niet?

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.