ZZP boekhouding: Uitbesteden of niet?

Boekhouden staat bij veel ondernemers niet in de top 10 meest favoriete werkzaamheden, toch is het een must. Het is namelijk wettelijk verplicht je administratie op orde te hebben en deze voor een aantal jaar te bewaren. Zeker voor de ZZP boekhouding is de vraag: Uitbesteden of niet?

Boekhouden is tijdrovend voor iemand die er niet veel kennis van heeft, al is dit niet altijd het geval. Er zijn talloze efficiënte manieren om de administratie bij te houden. Een voorbeeld daarvan is het in de arm nemen van een boekhouder of administratiekantoor.

Echter, niet iedere onderneming is daar klaar voor. Een boekhouder kost namelijk weer extra geld, maar kan ook meer opleveren. Tijdens een kennismakingsgesprek maken we voor jou de afweging. Tot die tijd kun je zelf een keuze maken op basis van de informatie in dit artikel.

De administratie op orde hebben

Het is van groot belang dat je als ondernemer je administratie op orde hebt. De Belastingdienst kan tijdens een steekproef inzicht eisen in jouw papierwinkel. Het niet op orde hebben van de administratie kan dan voor ongewenste situaties zorgen. Zorg er daarom voor dat onder andere je factuurnummering klopt, je je aangiftes op tijd doet en je administratie een aantal jaar bewaart (ca. 7 jaar).

Uitbesteden?

Het uitbesteden van een boekhouder kan veel opleveren. Vooral als je te maken hebt met inkoop van verschillende producten of juist verkoopt aan veel verschillende klanten wordt de boekhouding al een stukje ingewikkelder. In dit soort gevallen doe je er goed aan de administratie uit te besteden, zodat jij je meer kan richten op jouw core business. Maar ook als alle cijfertjes je alleen maar stress en hoofdpijn bezorgen is het verstandig dit soort zaken door een specialist te laten uitvoeren.

Een prettige bijkomstigheid is dat deze specialist je ook nog eens kan adviseren op vlakken waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Wellicht krijg je het advies zakelijk een auto te gaan rijden omdat dit voordeliger is of zie je zelf een aantal interessante aftrekposten over het hoofd. Het zou zonde zijn als je deze voordelen zou mislopen omdat je niet voldoende informatie hebt kunnen vergaren over het inschakelen van een boekhouder of administratiekantoor.

Zelf doen? Houd hiermee rekening

  • Voorkom achterstallig onderhoud, dat kost je later veel meer tijd en geld.
  • Open een zakelijke rekening. Je maakt dan direct een scheiding tussen privé en zakelijke uitgaven. In dit artikel lees je meer over de voordelen van meerdere zakelijke rekeningen voor de ZZP boekhouding.
  • Wees op de hoogte van de eisen van de Belastingdienst voor een bedrijfsadministratie.
  • Houd de urenregistratie zorgvuldig en consequent bij. Gebruik hiervoor handige (vaak gratis) online tijdregistratiesystemen.

Meer informatie over je boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Ben je de stapels papieren beu? Kun je geen cijfertjes meer zien en zie je door de bomen het bos niet meer? Of wil je gewoon wat meer geïnformeerd worden over de verschillende opties? Theo Vermeulen kan ook jou helpen met het op orde krijgen van de boekhouding, de aangiftes en extra advies.

1 reactie

  1. Jens van der Wal

    Ik denk dat het belangrijk is om de boekhouding goed op orde te hebben. Of je dat zelf doet of laat doen door een boekhouder of accountant hangt af van jouw vaardigheden en de manier waarop je je tijd indeelt. Het is inderdaad waar dat een specialist meer kennis van zaken heeft, wat nog wel eens voordelen op kan leveren. Persoonlijk besteed ik mijn boekhouding graag uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.