Getal van deze week is 4,60

Normbedrag voor kantinemaaltijd.

Als u uw werknemers een lunchvergoeding wilt geven, moet u de vergoeding van deze maaltijd als normaal loon belasten. Biedt u de maaltijd kosteloos aan, dan moet u voor deze verstrekking in principe een normbedrag tot het loon rekenen. De normbedragen voor volgend jaar zijn inmiddels bekend.

Het vergoeden of verstrekken van een maaltijd aan werknemers mag alleen onbelast plaatsvinden als de maaltijd een zogenoemd ‘meer dan bijkomstig zakelijk karakter’ heeft. Dit geldt bijvoorbeeld bij overwerk, tijdens dienstreizen en bij zakelijke besprekingen met klanten buiten de werkplek. U mag dan de werkelijke kosten vergoeden of aansluiten bij de normbedragen die gelden voor maaltijden in bedrijfskantines.

Voor de werknemer is de vergoeding belast loon

Als de maaltijd niet zakelijk is, moet u bij verstrekking ervan een normbedrag tot het loon van de werknemer rekenen. Vergoedt u het bedrag, dan vormt deze vergoeding ook belast loon voor de werknemer. Voor vergoedingen en verstrekkingen moet u in 2014 een normbedrag van € 2,40 voor een ontbijt of koffiemaaltijd en € 4,60 voor een warme maaltijd bij het loon tellen. U mag er ook voor kiezen om over het normbedrag eindheffing toe te passen voor bezwaarlijk te individualiseren loon. U moet dan het tabeltarief hanteren. Een eventuele eigen bijdrage van werknemers voor de belaste kantinemaaltijd mag u altijd in mindering brengen op het normbedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.