Accountant of boekhouder?

Er is veel onduidelijkheid over het verschil tussen accountants en boekhouders. En verschil is er!

Wordt de boekhouder niet vaak accountant genoemd door een ondernemer omdat het toch net iets  ‘chiquer’ staat om met je accountant te overleggen dan met je boekhouder? Ja, het gebeurt, er zijn zelfs boekhouders die zichzelf accountant noemen en dát mag nu weer niet volgens de wet!

Accountant is een beschermd beroep. Voor je je accountant mag noemen moet je de HBO-opleiding accountancy en praktijkstages hebben afgerond. Na deze studie mag de titel AA (Accountants Administratieconsulent) gevoerd worden. Register Accountant (RA) ben je pas na een universitaire opleiding en het volbrengen van het postdoctoraal RA en een praktijkstage van 3 jaar.

Eenmaal RA, controleer je vooral cijfers; jaarcijfers van middelgrote tot grote ondernemingen omdat die een wettelijke verplichting hebben hun jaarcijfers te laten controleren. Een verantwoordelijke taak dus, waarvoor een uurtarief van meer dan 150 euro zeer gebruikelijk is. Sommige accountants voeren ook de boekhouding van kleine(re) ondernemingen, helaas ontbreekt het hen vaak aan specialistische kennis bijvoorbeeld op het gebied van belastingregels voor deze ondernemingen. Ze hanteren echter wel vaak hun gebruikelijke tarief… Dan bent u als startende, kleine of zelfs grotere onderneming beter af met een boekhouder.

Iedereen mag zichzelf boekhouder noemen omdat ’t een vrij beroep is. Je hóeft geen opleiding of diploma te hebben maar dat is ook niet nodig om als kapper aan de slag te gaan. Maar zeg nu zelf,  u laat uw haar toch niet knippen door iemand zonder vakinhoudelijke kennis…

Een goede boekhouder heeft een gedegen opleiding gevolgd, vaak op HBO-, soms zelfs op universitair niveau, met een diploma als resultaat. De boekhouder heeft feitelijke kennis maar ook inzicht in o.a. belastingtechnische voordeelregels voor ondernemers, stelt uw jaarcijfers op en is uw sparringpartner om uw onderneming financieel gezond te laten zijn en te houden. Tegen een uurtarief dat vaak tientallen euro’s lager is dan dat van een AA of RA.

 

Doe uzelf en uw portemonnee een plezier en breng uw boekhouding onder bij een goede boekhouder of administratiekantoor. AAVOID is u graag van dienst!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.