Geld verdienen als ZZPer

De belangrijkste aftrekposten voor ondernemers in 2019

Ook in 2019 kan de ondernemer weer gebruikmaken van verschillende aftrekposten. Wat zijn de belangrijkste aftrekposten dit jaar en wanneer kom je ervoor in aanmerking? Aavoid zet ze voor je op een rij.

Oudedagsreserve

Je kunt als ondernemer voor de inkomstenbelasting ieder jaar een deel van de winst “reserveren” voor de oudedagsvoorziening, ook wel oudedagsreserve genoemd. Doordat je dit deel van winst reserveert hoef je hier nog geen belasting over te betalen en dat zorgt voor belastingvoordeel op korte termijn.

In 2019 kun je 9,44% van de winst toevoegen aan de oudedagsreserve, met een maximaal van € 8.999.

Ondernemersaftrek

Een andere aftrekpost op de winst is de ondernemersaftrek. Deze bestaat uit verschillende posten:

De Nederlandse staat beschouwd je als ondernemer als je een minimum aantal uren aan de onderneming besteedt: 1225 uur per jaar. In dat geval heb je recht op de ondernemersaftrek.

U kunt ondernemersaftrek krijgen als u ondernemer bent en winst uit onderneming hebt. Voor de meeste onderdelen van de ondernemersaftrek moet u voldoen aan het urencriterium. Bent u medegerechtigde, dan krijgt u deze aftrek niet.

In 2019 zijn alleen de bedragen voor de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk gewijzigd. Dit jaar zal deze aftrek uitkomen op € 12.775. Als je in een van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en in deze periode niet meer dan tweemaal de S&O-aftrek heeft toegepast, dan heb je recht op een verhoogde aftrek S&O-werk. Deze verhoging bedraagt dan € 6.391.

Gemengde kosten

Veel ondernemers zullen te maken hebben met de zogenoemde gemengde kosten. Gemengde kosten zijn kosten die deels als zakelijk en deels privé kunnen worden aangemerkt. Gemengde kosten hebben een beperking als het gaat om de mate waarin het aftrekbaar is voor de winst. 80% in dit geval. De kosten waar dit op van toepassing is zijn de volgende:

  • kosten van voedsel, drank en genotmiddelen;
  • kosten van representatie, inclusief recepties, feestelijke bijeenkomsten en vermaak;
  • kosten van congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen en dergelijke.

Als ondernemer kun je kiezen om 20% van de werkelijke gemengde kosten niet in aftrek te brengen. Een alternatief voor de ondernemer is dan om de kosten volledig in aftrek te brengen en de winst te verhogen met een vast bedrag van € 4.600.

De MKB winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling voor ondernemers blijft in 2019 gewoon hetzelfde en bedraagt 14% van de winst. Zeker voor de kleine en startende ondernemers is het erg fijn dat deze vrijstelling door blijft gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.