van zzp naar bv

Van ZZP naar BV

Laten we beginnen met dit misverstand uit de lucht te helpen. Als je ZZP’er bent betekent het niet per definitie dat je een eenmanszaak hebt. Je kunt namelijk ook gewoon een BV hebben als ZZP’er. Veel ZZP’er beginnen met een eenmanszaak en besluiten later over te stappen naar een BV, maar er zijn ook ZZP’er die direct een BV oprichten. Het kan allebei en heeft beide zijn voor- en nadelen. Ben je er nog niet over uit of weet je niet wat bij jou past? Wij hebben de voor- en nadelen van een eenmanszaak/VOF en BV voor je in kaart gebracht.

Oprichten van een eenmanszaak als ZZP’er

Het oprichten van een eenmanszaak is simpel. Je gaat naar de Kamer van Koophandel en schrijft je in. That’s it.

Oprichten van een BV

Het oprichten van een eenmanszaak is simpel. Het oprichten van een BV ietsjes ingewikkelder, maar nog steeds vrij gemakkelijk. Wij kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte notaris. Je hebt dan vaak binnen een week al de BV opgericht.

De kosten van een eenmanszaak

De bedrijfskosten van een eenmanszaak zijn in de meeste gevallen lager dan bij een BV. Maar ook met een eenmanszaak kunnen de kosten hoger oplopen. Als je bijvoorbeeld personeel of meerdere vestiging hebt.

De kosten van een BV

De bedrijfskosten van een BV zijn vaak hoger dan die van een eenmanszaak. Het gaat dan met name om de administratiekosten en het minimale DGA salaris. Als BV ben je namelijk verplicht om jaarlijks de jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze kunnen wij voor je opstellen.

Belasting en een eenmanszaak

Bij een eenmanszaak betaal je hetzelfde als particulieren over hun salaris betalen: inkomstenbelasting. Ook kun je bij een eenmanszaak gebruik maken van diverse fiscale regelingen. Dit is echter bij iedere onderneming weer anders. Want dat heeft allemaal te maken met de omzet en winst die je maakt per jaar.

Belasting en een BV

Bij een BV betaal je vennootschapsbelasting. Deze belasting bedraagt t/m een belastbaar bedrag van 200.000 euro slechts 20%. Alles boven de 200.000 euro is 25%. Ook bij een BV kun je genieten van diverse regelingen en fiscale aftrekposten. Een bijkomend voordeel is dat je in een BV kunt sparen zonder er direct belasting over te betalen.

Aansprakelijkheid eenmanszaak

Dit is een van de voornaamste redenen dat veel ondernemers op den duur overstappen naar een BV. Bij een eenmanszaak ben jij als ondernemer te allen tijde aansprakelijk voor eventuele schulden die de eenmanszaak maakt, want jij bent immers de zaak. Met name als je veel inkopen doet als onderneming en belasting moet betalen, doe je er verstandig aan het oprichten van een BV te overwegen.

Aansprakelijkheid BV

Bij het oprichten van een BV wordt een nieuwe entiteit gemaakt. Een entiteit is een rechtspersoon, net als jij. Deze nieuwe entiteit, de BV, vormt een bescherming tussen de BV en jouw privé zaken. Mocht de BV schulden maken, dan zijn jouw privé eigendommen veilig. Mits je niet bestuurder aansprakelijk gesteld wordt natuurlijk.

Van ZZP (eenmanszaak) naar BV

Dan nu de vraag waar het om draait: wanneer stap ik over een eenmanszaak naar een BV? Dit heeft allemaal te maken met de winst die je draait, het risico voor aansprakelijkheid en de risicofactor van de markt waarin je onderneming zich bevindt. Verwacht je dat de winst meer dan 80.000 euro is? Dan kan een BV de geschikte keuze voor jou zijn.

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het doorhakken van de knoop? Wij helpen je graag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.