Diverse btw regelingen

Als ondernemer kun je te maken krijgen met diverse btw regelingen. In dit soort situaties zou het kunnen zijn dat je bijvoorbeeld btw betaalt over de winstmarge in plaats van de omzet.

Kleine ondernemersregeling

Als de btw over een jaar minder dan  € 1.883 bedraagt, zou het wellicht kunnen betekenen dat je minder of helemaal btw hoeft te betalen. Er zijn vier voorwaarden waar je als ondernemer aan dient te voldoen als je in aanmerking wilt komen voor deze regeling

  • Je hebt een eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap (onderneming met natuurlijke personen.
  • Na aftrek van de voorbelasting blijft er een lager btw bedrag dan  € 1.883 over.
  • De onderneming is in Nederland gevestigd
  • Administratieve verplichtingen voor de btw worden nagekomen

Is het btw bedrag in het jaar minder dan  € 1.345? In dat geval hoef je de btw niet af te dragen. Mocht het de komende jaren ook zo zijn, kun je zelfs vrijstelling en ontheffing van administratieve verplichten krijgen. Aan deze ontheffing zitten, net als aan alles, voor- én nadelen. Voordelen kunnen zijn:

  • Je hoeft geen facturen te sturen. Indien je dit wel doet, mag hier geen btw bedrag op staan. Anders vervalt de ontheffing.
  • Je hoeft geen btw-aangifte te doen
  • Alleen inkoopfacturen dienen 7 jaar bewaard te worden

De nadelen hiervan zijn:

  • In specifieke gevallen dien je toch aangifte te doen
  • In het geval van grote investeringen kan het nadelig zijn omdat je de btw niet meer kunt aftrekken.

Privégebruik auto

Over het privé rijden in een auto van de zaak moet btw betaald worden. Dit geldt voor zowel lease, als gekochte auto’s. Je kunt een administratie bijhouden waarin je de kilometer bijhoudt. Indien je deze administratie niet bijhoudt, dan wordt de te betalen btw vastgesteld op 2,7% van de cataloguswaarde.

Verleggingsregeling

Als je de btw naar een andere ondernemer verlegt, breng je de btw niet in rekening maar vermeld je op de factuur ‘btw verlegd’ en het factuurnummer van de ondernemer waar de btw naar verlegd is. Je kunt alleen in een aantal gevallen de btw verleggen. Voorbeelden hiervan zijn onderaanneming, zaken doen met het buitenland en onroerende zaken.

Margeregeling

Als u handelt in tweedehands producten die u zonder btw heeft ingekocht, kunst, antiek of verzamelvoorwerpen kom je mogelijk in aanmerking voor de margeregeling. De btw wordt dan berekend over de winstmarge. De winstmarge bereken je als volgt: verkoopprijs – inkoopprijs.

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor één van bovenstaande regelingen? Neem contact op met Theo Vermeulen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.