Wie vervangt de DGA als deze (tijdelijk) uit de running is?

Het kan ons allemaal overkomen, een ongeval of een ziekte waardoor je plotseling niet meer in staat bent om je werkzaamheden te verrichten. Wie zorgt er voor continuering van het bedrijf als de DGA tijdelijk uit de running is?

 

In de statuten van een BV is vaak opgenomen dat de vennootschap wordt bestuurd door haar directie/bestuur en in geval van afwezigheid of verhindering zal de algemene vergadering iemand aanwijzen die (tijdelijk) belast is met het bestuur.

Ben je zowel enig bestuurder, dan werkt deze statutaire bepaling onvoldoende voor je. In uiterste gevallen kan via de kantonrechter door betrokkenen bewind worden aangevraagd en moet hiervoor de wettelijke procedure worden gevolgd.

Wil je de gevolgen van de (tijdelijke) afwezigheid zelf bepalen, dan kan je in de statuten van de vennootschap een specifieke regeling opnemen. Ook kan je bij voorbaat een volmacht verstrekken aan een andere persoon. In een volmacht kan je iemand aanwijzen die bijvoorbeeld je taken overneemt op het moment dat je hiertoe niet in staat bent.

Daarnaast zijn er nog andere opties zoals een volmacht waarbij de gemachtigde bepaalt of en zo ja wie tijdelijk wordt aangesteld of het overdragen van alle aandelen aan een stichting administratiekantoor.

Om te voorkomen dat je bedrijf stuurloos achterblijft als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis belandt, dan is het aan te raden om op voorhand na te denken over een passende oplossing. Je kunt daarmee problemen voor jezelf, je bedrijf en wellicht je gezin in de toekomst voorkomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.