Wat gaat er in 2019 veranderen voor de ondernemer?

Met de feestdagen achter de rug en het inluiden van het nieuwe jaar, storten we ons massaal op de gestelde doelen voor 2019. Daarom hebben we de grootste fiscale veranderingen van 2019 voor jou op een rijtje gezet:

Lagere vennootschapsbelasting

Alle Nederlandse bedrijven betalen belasting over de belastbare winst van een boekjaar. Dit is de zogeheten vennootschapsbelasting en gebeurd in diverse schijven. Het tarief van de eerste schijf tot € 200.000 gaat van 20% naar 19%. Het vooruitzicht is dat deze de komende jaren blijft dalen. De tweede schijf blijft vooralsnog hangen op 25%.

BTW 6% naar 9%

Per 1 januari 2019 is het lage BTW-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Dit zorgt er voor dat diensten en producten uit een bepaald segment duurder worden. Particulieren zullen dit vooral merken in de portemonnee door de verhoging van belasting op producten in o.a. de supermarkt. Maar ook ondernemers krijgen hier mee te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilder diensten. Een lijst van de betreffende diensten en producten vind je in dit artikel.

Niet of minder afschrijven bedrijfspand

In 2019 betekent het voor bedrijven cq. pand(en) bezitters mogelijk minder afschrijving en dus een hogere winst. Waar voorheen de afschrijving van een pand in eigen gebruik slechts 50% van de WOZ-waarde was toegestaan, is deze per 1 januari 2019 verhoogd naar 100%.

Meldplicht maatregelen omtrent energiebezuiniging

Energiebesparing staat dit jaar hoog op de agenda. Ondernemers die meer verbruiken dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas per jaar worden verplicht energie te besparen. Per 1 januari 2019 komt er een plicht bij. Dat is de informatieplicht, waarin ondernemers uiterlijk 1 juli 2019 doorgeven welke energiezuinige maatregelen er getroffen zijn of worden.

Autobelasting

Voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde hoger dan € 50.000 wordt de bijtelling verhoogd van 4% naar de normale bijtelling van 22%. Als het kenteken van uw elektrische auto op 2019 is gezet, geldt een overgangsregeling van 60 maanden. Over deze bijtelling wordt in dit blog meer over verteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.