Algemene heffings- en arbeidskorting 2019

Met ingang van 2019 wordt de algemene heffingskorting voor inkomens tot € 50.000 per jaar verhoogd. Ook gaat de arbeidskorting omhoog voor werkenden die tussen de € 20.000 en € 60.000 per jaar verdienen. Iedereen heeft recht op een algemene heffingskorting, een korting op de inkomstenbelasting. Deze korting is inkomensafhankelijk: hoe lager het inkomen, hoe hoger de korting. De arbeidskorting is de extra heffingskorting die werkenden krijgen.

Verhoging algemene heffingskorting

In het Belastingplan 2019 is een verhoging aangekondigd van de algemene heffingskorting van € 358 over een periode van drie jaar. In 2019 vindt de eerste verhoging plaats met € 212 en de heffingskorting gaat daardoor maximaal € 2.477 bedragen.

Let op! De verhoging is gunstig voor met name lager betaalden. De algemene heffingskorting neemt namelijk af vanaf de tweede tariefschijf in de loon- en inkomstenbelasting, zo’n € 20.000. Inkomens vanaf de hoogste tariefschijf hebben geen recht meer op de algemene heffingskorting.

Verhoging arbeidskorting

Om ook voor inkomens vanaf zo’n € 20.000 koopkrachtverbetering te bereiken, wordt naast een lager tarief van de tweede schijf in de loon- en inkomstenbelasting dus tevens de arbeidskorting verhoogd. Tot 2021 met maximaal € 365, waarvan in 2019 al maximaal € 150.

Voordeel voor parttimers

Door de algemene heffingskorting hoeft volgend jaar tot een inkomen van € 6.758 geen belasting te worden betaald. Nu is dat bijna € 6.200. Zeker voor parttimers, zoals scholieren en studenten heeft dit veel voordelen.

Meer werken loont

Door de maatregelen daalt tevens de marginale belastingdruk, ofwel de belasting die per extra verdiende euro aan belasting moet worden betaald. Het wordt hierdoor voordeliger om meer te gaan werken. Dit geldt vooral voor inkomens tussen € 20.000 en ruim € 35.000. Voor deze inkomens is dit extra van belang, omdat men door een hoger inkomen soms aanzienlijk minder toeslagen krijgt en (meer) werken nauwelijks lonend is.

Verhoging ouderenkorting

De ouderenkorting wordt in 2019 ook fors verhoogd. In totaal gaat de ouderenkorting met € 178 omhoog.

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.