5 tips voor efficiency MKB

Vijf tips voor efficiëntie als MKB’er

Als mkb-bedrijf sta je voor de uitdaging om zo efficiënt mogelijk te werken: tijd kost geld. Met meer inzicht in de financiën en een strak werkproces kunnen er immers meer klanten binnengehaald worden. We zetten vijf duidelijke tips op rij waarmee bedrijven hun efficiency kunnen maximaliseren.

Prioriteiten stellen

Begin als mkb met het vaststellen van doelen en prioriteiten. Vind je het belangrijker om meer leads binnen te halen, leads op het juiste moment op te volgen of heeft nazorg de hoogste prioriteit? Er zijn organisaties die op al deze drie punten willen verbeteren, prima! Maar heel eerlijk: dat kan niet op hetzelfde moment. Daar zijn het te grote en delicate onderwerpen voor. Kies daarom één prioriteit en prioriteer de daaruit voortvloeiende taken

Probeer projectmatig te werken

Het werkt goed om werk als project te zien en onder te verdelen en mijlpalen en taken die je kan verdelen. Zo blijven ook grotere projecten, zoals het bouwen van een website of opleveren van een bouwkavel behapbaar en overzichtelijk. Kun je wel of niet die extra webpagina of oprijlaan realiseren binnen de gestelde tijd? Het voordeel van projectmatig werken is dat het werk je nooit kan overspoelen en je al je klanten goed kan blijven bedienen. Daarmee voorkom je overspannen werknemers en ontevreden klanten.

Continu inzicht in de financiën

Behoorlijk wat ondernemers hebben geen goed inzicht in de financiële situatie van hun bedrijf. De cashflow is vaak positief, waardoor ze niet direct in de problemen komen. Tegelijkertijd is het lastig voor hen om het bedrijf te laten groeien; ze weten niet precies tegen welke uitdagingen zij aanlopen en hoe zij zich kunnen verbeteren. Als zij bijvoorbeeld investeren in tools, weten ze niet wanneer (als überhaupt) ze dit terugverdienen. Ook is inzicht in de pijplijn handig om te berekenen hoeveel je de komende maanden waarschijnlijk kan factureren. Probeer een financiële partner te zoeken die je hierbij goed kunt helpen.

Maak gedetailleerde offertes

Bedrijven die geen producten maar diensten verkopen, sluiten deals vaak met een handdruk en een bevestigingsmail. Niets mis mee natuurlijk, maar achteraf levert het wel eens wat ‘gedoe’ op. Want hoeveel mensen gaan aan het project werken? In welke periode? Tegen welk uurtarief? Of wordt er met een vaste prijs en een deadline gewerkt? Uit ervaring kan ik zeggen dat het specificeren van taken, personen en uurtarieven erg verhelderend werkt en de samenwerking ten goede komt. Als je projectmatig werkt, is het maken van gedetailleerde offertes echt een stuk gemakkelijker.

Geen eilandjes maar samenwerken

Je ziet dat veel bedrijven, vanaf een x-aantal medewerkers, zijn ingedeeld per afdeling: sales, marketing, administratie, ICT… Het gevolg is dat iedere afdeling voor zichzelf gaat werken. Door beter samen te werken is er op verschillende afdelingen inzicht in de status van ee project. Deze samenwerking levert ook een betere klantervaring op; door de nauwe samenwerking worden verbeterpunten gauw opgemerkt en doorgevoerd.’

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.