Lenen van uw BV? Houd het zakelijk

LENEN V.D. B.V.? HOUD HET ZAKELIJK!!

Heeft u als directeur-grootaandeelhouder (dga) geld in privé nodig, dan kunt u dit ook lenen van uw bv. Of dat al dan niet verstandig is, hangt af van de situatie en zal van geval tot geval anders zijn. Mocht u geld willen lenen van de bv, let er dan op dat de lening voldoet aan zakelijke voorwaarden.

Zakelijk handelen voorop!

Zowel de dga als de bv moeten zakelijk met elkaar omgaan. Wanneer u dan ook geld wil lenen van uw bv moet dat worden vastgelegd in een schriftelijke leningsovereenkomst. In deze overeenkomst is een aflossingsschema opgenomen voor het terugbetalen van de lening en is een zakelijke rente afgesproken. Bovendien zijn er zekerheden gesteld. Uiteraard moet u zich houden aan de afspraken zoals deze zijn opgenomen in de leningsovereenkomst. AAVOID kunt u helpen bij het opstellen hiervan.
Het spreekt voor zich dat de bv geen geld aan u uitleent als zij niet aan haar eigen verplichtingen kan voldoen.
Tip: Wilt u weten of u inderdaad zakelijk handelt, stel u zelf dan de volgende twee vragen: zou de bv een dergelijke leningsovereenkomst ook aangaan met een onafhankelijke derde? Kan ik als dga met mijn inkomen en vermogen ook een dergelijke geldlening afsluiten bij een bank? Is het antwoord op beide vragen ‘ja’ dan is er sprake van zakelijk handelen.

Lenen voor de eigen woning

Leent u geld van de bv voor uw eigen woning, dan is de door u betaalde rente aftrekbaar in box 1 onder de eigenwoningregeling. Bij de bv is de ontvangen rente belast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.