Lagere bijtelling nul-emissie auto’s per 2014

Lagere bijtelling nul-emissie auto’s per 2014

Heeft u een volledig elektrische auto van de zaak – en dus geen CO2-uitstoot – dan hoeft u volgend jaar geen rekening te houden met een 7% bijtelling, maar slechts met 4% voor het privégebruik van de auto. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft deze wijziging recent aangekondigd.

Op dit moment heeft u een bijtelling van 0% als u een auto van de zaak heeft met een CO2-uitstoot van niet meer dan vijftig gram per kilometer. Per 1 januari 2014 zou de bijtelling voor deze zeer zuinige auto’s wijzigen. Schaft u in de periode van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 een auto aan, dan geldt er namelijk gedurende zestig maanden een bijtelling van 7%. Recent heeft de staatssecretaris van Financiën echter aangekondigd dat hij een onderscheid wil maken tussen enerzijds de volledig elektrische auto’s en anderzijds de hybride auto’s, die ook op brandstof kunnen rijden.

Verminderen CO2-uitstoot stimuleren

Naast het voordelige tarief voor de bijtelling kunnen zeer zuinige auto’s meestal ook profiteren van de vrijstelling voor de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) en de Motorrijtuigenbelasting (MRB), milieu-investeringsaftrek (MIA), willekeurige afschrijving milieu-bedrijfsmiddelen (VAMIL) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Steeds meer auto’s kunnen van deze maatregelen profiteren. De staatssecretaris wil dit terugdringen en meer het verminderen van de CO2-uitstoot stimuleren. Hij stelt daarom dus voor om de bijtelling voor volledig elektrische auto’s te verlagen van 7% naar 4%.

KIA, MIA en VAMIL

De staatssecretaris wil ook de overige fiscale maatregelen meer gaan richten op de meest zuinige en innovatieve technieken om de CO2-uitstoot te verminderen. De KIA en de VAMIL moeten daarom niet langer gaan gelden voor personenauto’s. Daarnaast is het de bedoeling om de milieulijst voor de MIA aan te passen, zodat de regeling meer gericht is op elektrische auto’s. Er komt ook een plafond per investering voor de MIA. Bovenstaande plannen gaat de staatssecretaris verder uitwerken in een nota van wijziging op het Belastingplan 2014.

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.