Gaat de overheid weer ouderwets uw spaargeld opeten?

Inmiddels is bij de meeste mensen het kwartje gevallen; als u in een verpleegtehuis wordt opgenomen en u hebt een spaarzaam leven geleid, dan gaat de overheid hiervan profiteren.

Sinds 1 januari 2013 is de wetgeving aangepast. Wordt u in een verpleegtehuis opgenomen, dan wordt uw eigen bijdrage berekend over uw verzamelinkomen. Dit was vóór 1 januari 2013 ook het geval. Echter na 1 januari 2013 wordt tevens een opslag in rekening gebracht van 8% over uw (box 3) vermogen. Inmiddels zijn er al wel weer enkele versoepelingen aangekondigd, maar de opslag van 8% blijft gehandhaafd. De eigen bijdrage kan hierdoor behoorlijk oplopen. Wel geldt een maximale eigen bijdrage van ongeveer 2000 euro per maand.

Wat kunt u doen om een hoge eigen bijdrage te voorkomen?
1. Als u getrouwd bent en kinderen heeft, dan krijgen uw kinderen (over het algemeen) bij overlijden van u of uw partner een erfdeel in de vorm van een geldvordering die opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende van u beiden. U kunt in uw testament bepalen dat deze geldvordering tevens opeisbaar wordt als de langstlevende wordt opgenomen in een verpleegtehuis.
2. U kunt uw vermogen inbrengen in een B.V.. Vermogen in een B.V. wordt niet meegenomen bij de berekening van de eigen bijdrage. Of dit aantrekkelijk is in uw situatie hangt onder meer af van de samenstelling van uw vermogen.
3. U kunt een volmacht geven die een ander de mogelijkheid geeft om uw vermogen weg te schenken op het moment dat u hiertoe zelf niet meer in staat bent. Vanzelfsprekend moet dit wel iemand zijn die u volledig kunt vertrouwen. Wellicht dat u verder nog bepaalde restricties aan deze volmacht wilt verbinden.
4. U kunt beleggen in vermogen dat vrijgesteld is voor de berekening van de eigen bijdrage. U kunt dan denken aan groen sparen of beleggen in bos, natuur en landgoederen. Wanneer u belegt in bos, natuur en landgoederen is dit vermogen bij uw overlijden ook vrijgesteld van erfbelasting.
Er zijn dus nogal wat mogelijkheden. Laat u eens informeren over welke mogelijkheden passen bij uw situatie en uw wensen.

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.