Check uitleners in het Handelsregister!

 

Sinds kort is er een handige controletool op internet om na te gaan of u voldoet aan de registratieplicht van de ‘Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs’, afgekort de Waadi. Deze Waadi-check staat op de website van de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl, zoekopdracht: Waadi check).

 De Waadi in het kort

 Vanaf 1 juli 2012 kan de Arbeidsinspectie u een forse boete opleggen wanneer blijkt dat uw uitzendkracht afkomstig is van een uitzendbureau dat niet is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De boete voor deze nieuwe registratieplicht van uitzendbureaus geldt zowel voor u, de ‘inlener’, als voor het uitzendbureau, de ‘uitlener’. Vanaf 1 juli moeten alle uitleners namelijk ingeschreven staan in het Handelsregister als bedrijf dat personeel ter beschikking stelt. De gratis Waadi-check is speciaal bedoeld voor inleners om te controleren of het uitlenende bedrijf op de juiste manier staat ingeschreven in het Handelsregister. Een verstandige check, want u wilt tenslotte geen boete riskeren door in zee te gaan met een uitzendbureau of ander uitlenend bedrijf dat zijn registratieplicht niet op orde heeft.

 Let op!

 Niet alleen uitzendbureaus kunnen personeel ter beschikking stellen. Zo noemt de KvK het voorbeeld van een eenmans-bv. Als de eigenaar van de bv zich verhuurt aan een ander bedrijf om onder toezicht en leiding van dat bedrijf werkzaamheden te verrichten, kan de Waadi van toepassing zijn. De bv is dan namelijk de uitlenende partij en het bedrijf de inlenende. Het begrip ‘ter beschikking stellen van een arbeidskracht’ is dus ruimer dan u denkt! Twijfelt u of u arbeidskrachten ter beschikking stelt aan een andere onderneming, laat dit dan aan de KvK in uw regio weten. U voorkomt hiermee problemen, zoals een hoge boete door de Arbeidsinspectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.