Hoe je geld kunt verdienen als ZZP’er

Je bent net (of al lang geleden) trots uit het Kamer van Koophandel kantoor gelopen met een mooi KvK-uittreksel onder je arm. De eerste stap is gezet: je bent nu écht zelfstandig ondernemer, gestopt met je baan en je denkt dat je de hele wereld aan kan. Je gaat het helemaal maken! Mogen wij je dan iets op weg helpen door wat tips te geven over waar je rekening mee kan houden om goed geld te verdienen?

1. Wat wil je bereiken met je bedrijf?

Gaat het je alleen om het inkomen dat je genereert met je producten of diensten? Daar is niks mis mee natuurlijk. Maar er zijn ook zelfstandigen die een steentje bij willen dragen aan de maatschappij, ook wel genoemd de visie en missie. Wat onderscheid jou ten opzichte van je concurrent en weet biedt jouw bedrijf bestaansrecht?

Zorg er voor dat je dit duidelijk hebt voor jezelf. Alleen dan kun je bepalen wat je daarvoor nodig hebt. Het formuleren van een duidelijke missie motiveert je en zorgt ervoor dat je iedere dag met een glimlach je werk kan uitvoeren.

2. Wat zijn je (maandelijkse) kosten?

Het is belangrijk om van tevoren vast te stellen wat je maandelijks wilt verdienen: je inkomen. Welke kosten heb je verder: wellicht een laptop, auto en een mobiele telefoon. Neem je een website bouwer in de arm? Of wellicht andere externe professionals? Houd hierbij ook rekening met de toekomst, vervanging voor je kapotte laptop bijvoorbeeld.

Bouw dus een buffer op en vergeet vooral de Belastingdienst, pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheid niet. Heb je de kosten duidelijk voor jezelf? Dan kun je berekenen hoeveel omzet je daarvoor moet maken. Natuurlijk kunnen wij je ook hiermee helpen.

3. Welk type zelfstandig ondernemer ben jij?

Er zijn diverse type zelfstandig ondernemer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de freelancers, interimmers op locatie of thuis, dienstverleners per uur of per opdracht of retailers. Maar het “formaat” ondernemer is ook van belang. Wat is het doel?

Ben je tevreden als zelfstandig ondernemer of droom je van een groot bedrijf met 100 man personeel? Ontdek welk type ondernemer jij bent en tot welke groep jij behoort. Want bij elk type horen andere uitdagingen, die je goed kan doorstaan, zolang je maar weet hóé.

4. Last but not least: Blijf in jezelf investeren!

We zien vaak dat ondernemers grote bedragen investeren in hun bedrijf, maar daarbij vergeten ze zichzelf. En wat is het belangrijkste onderdeel van jouw bedrijf? Juist ja, jijzelf. Jij hebt immers met je ervaring, kennis en enthousiasme je bedrijf opgericht. Waar moet je dan in investeren als je z wilt groeien? Heel goed, in jezelf. Dit kun je doen door middel van coaching door professionals, cursussen, studies, handige tools. Maar ook door jezelf eens te belonen.

Een prettige bijkomstigheid: de Belastingdienst maakt het een stuk aantrekkelijker voor je omdat je al deze investeringen kunt aftrekken als bedrijfskosten. Weet je niet zeker of jouw investering hieronder valt? Neem even contact op met ons kantoor en wij kunnen het je zo vertellen.

Ben jij ondernemer of zelfstandige professional? Wil je een goed inkomen, meer klanten of meer verdienen? Plan dan direct een sessie in met een adviseur via: +31 (0)85 201 78 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.