Financiële valkuilen voor startende ondernemers

Het starten van een onderneming gaat vaak niet zonder slag of stoot en kent vele valkuilen. Gelukkig zijn deze valkuilen te voorzien en kun je je hier goed op voorbereiden zodat jij niet ten onder gaat hierin. Wist je dat zo’n 60% van de startende ondernemingen niet langer dan 5 jaar overleven? Wij helpen je graag een handje middels dit artikel.

Valkuil 1: Te hoge verwachtingen hebben

Tip 1: reken jezelf (nog) niet rijk. We begrijpen het, je hebt een innovatief product gecreëerd, een gat in de markt. Er staan investeerders te wachten om in te stappen en je een duw in de juiste richting te geven. Maar loop niet te hard van stapel. Met name als je net begonnen bent kun je onvoorziene kosten tegenkomen.

Zorg er daarom voor dat je een potje opzij zet om kosten op te vangen. Nog belangrijker: een goed begin is het halve werk. Dat doe je door van tevoren een financieel plan als onderdeel van het ondernemingsplan op te stellen. Zo weet je in grote lijnen wat je te wachten staat en of je ermee uit komt. Natuurlijk kunnen wij je hierbij ondersteunen.

Valkuil 2: Je buffer is te klein

Met name de eerste jaren moet je er rekening mee houden dat je je investering eerst terug moet verdienen. Je zult waarschijnlijk dan ook niet direct winst maken. Veel startende ondernemers houden hier geen rekening mee en komen al snel in de problemen, privé. Gemiddeld duurt het zo’n 2 jaar om break even te draaien. Nog even geduld dus. Maar vooral ook hard blijven werken!

Valkuil 3: Van uitstel komt afstel

Natuurlijk is een goede voorbereiding van essentieel belang, maar wacht ook weer niet te lang met het starten van je onderneming. Er zal altijd sprake zijn van veranderingen in je financiële en ondernemingsplannen, daar ontkom je niet aan. Maar laat de start hier niet van afhangen. Je wilt toch niet dat je de boot mist?

Valkuil 4: Slordige administratie

Naast het in de markt zetten van je product of dienst en het optimaliseren hiervan komt er ook een hoop administratieve rompslomp op je af als ondernemer. Je administratie van voorheen ziet er nu uit als een complete (digitale) papierwinkel. Omdat jouw focus gericht is op je business, wordt het bijhouden van de administratie vaak op een laag pitje gezet. Dit is niet verstandig!

Als je je administratie netjes op orde houdt door de bewaarperiode van 7 jaar aan te houden, het tijdig indienen van je belastingaangifte en je cashflow in de gaten te houden, behoud je jezelf van een hoop kopzorgen achteraf. Wil je dit liever niet zelf doen maar uitbesteden? Wij nemen dit graag voor je uit handen zodat jij je bezig kan houden met jouw kerntaken. Lees ook het artikel of de administratie zelf doen of uitbesteden.

Wil je dat wij je helpen met een financieel plan of het op orde houden van je administratie? Vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.